İnalkoç inşaat Yön. Kur. Bşk.
Fatih İNALKOÇ bahara yaklaştığımız şu günlerde önemli ayrıntıları hatırlattı, İşte o ayrıntılar
İnalkoç İnşaat Yönetim Kurulu başkanı
Fatih İnalkoç, firmanın Mimari departman Müdürü Sayın Hüseyin Çelik ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Sayın Avukat Ebru Batı Okut ile Kentsel dönüşümde uygulamada ve bürokraside öne çıkan problemler ile ilgili yaptığımız söyleşide şu problemler dile getirildi;
Öncelikle Kentsel dönüşümden ne anladığımız çok önemli. 40-50 yıllık artık alt yapısı deforme olmuş mahallelerde, sokak aralarında riskli yapı statüsünde olan binaların tek tek yıkılıp yeniden yapılması ancak eski alt yapıyı kullanmaya devam etmesi kentsel dönüşüm ibaresine pek yakışmayan bir çözümdür. Yani öncelikli problem kentsel dönüşüme tek tek bireysel binalar olarak girmeye çalışmaktır.
Kentsel dönüşüm demek, yapılacak olan inşaatların alt yapısından, binaların yeni deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesine, dış cephelerde modern uygulamalardan yaşanılabilir yeşil alanların çoğaltılmasına kadar daha pek çok farklı alanlarda dönüşüm demektir.
Biz İnalkoç İnşaat olarak başta Bahçelievlerde geliştirdiğimiz projelerimizde özellikle tek tek binaları dönüşüme sokmak yerine, ada bazında dönüşüm yaparak hem Bahçelievlere nezih bir görünüm katmak hem de alt yapı problemlerini toplu olarak çözmeyi hedefliyoruz. Kentsel dönüşüme girmek isteyen binaları bir araya toplayarak yeşil alanların bölünmeden daha kullanışlı olmasını sağlamak ve ayrıca otopark girişlerini yek yerden sağlayarak daha büyük yer altı otoparkları ile yol kenarlarındaki park problemlerini ortadan kaldırmak istiyoruz.
Uygulamada mal sahiplerinin de tercih sebebi olan butik site projeleri, kaybettiğimiz komşuluk ilişkilerinin tekrardan canlanmasında, sitelerdeki güvenlik kriterlerinin yeni yetişecek nesillerin daha rahat ortamda büyümesinde büyük rol oynamaktadır.
Bir diğer problem ise eski imar planına göre yapılmış binalar kentsel dönüşüme girdiği taktirde yola terk, çekme ve çıkma gibi teknik problemleri sebebi ile küçülmeye maruz kalmalarıdır. Bu küçülme problemleri bazı dairelerde ciddi yaşam hakkı ihlallerine sebep olduğundan, mal sahipleri yeni yapılaşmaya pozitif bakmamakta ve dönüşümün önünü kapatmaktadır. Ancak unutmamamız gereken bir deprem tehlikesi biz İstanbulluları beklemekte. Eğer kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde öngörülen zamanda tamamlayamazsak maalesef çok ciddi hak ve asla değerini ölçemeyeceğimiz can kayıplarıyla karşılamamız an meselesidir. Biz İnalkoç İnşaat olarak üzerimize düşün görevin bilincinde ve bu doğrultuda Belediyelerle ilgili problemleri bizzat görüşmekteyiz. Bahçelievler belediyesinde de bu hak mahrumiyetlerinin önüne geçecek, kentsel dönüşümün önünü açacak bir uygulama beklemekteyiz.
Kentsel dönüşümün önündeki problemlerden biride 2/3 çoğunluk ile hareket etmeye çalışmak. Zira 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası İKİNCİ BÖLÜM 6.maddesi 2. Bendinde geçen şu ibare;
(2) Üzerindeki bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki taşınmazlar için Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebilir.
Bir çok Mal sahibi ve Müteahhitler tarafından 2/3 çoğunluk ile inşaat yapım işlemlerine başlanabileceği şeklinde yorumlanmış ancak uygulamaya gelindiğinde, çoğunluğa uymayan satışa gidilecek taşınmazlar ile ilgili uzun bir satış prosedürü vardır. Kentsel Dönüşüm uzman Avukatımız Sayın Ebru Batı Okutun görüşünden yararlanarak izlediğimiz şirket stratejilerinde önceliğimiz 3/3 oy birliğinin sağlandığı projelere ve mülkiyet hakkının ihlal edilmediği durumlarda 2/3 oy çoğunluğu olan projelere dahil olmayı tercih ediyoruz.
Bütün bu alt yapı, teknik ve bürokrasi ayaklarındaki problemlere son olarak eklenmesi gereken başka bir sorunda kentsel dönüşümde devletin destek olarak verdiği düşük faizli kredi imkanı ve/veya kira yardımları konusudur. Bir çok mal sahibi emekli ve kısıtlı maaşları ile geçim sıkıntısı çekmektedir. Bu durumda her ne kadar kredi desteği verilse de ödeme gücü olmayan mal sahipleri için bu destek maalesef çok çözüm odaklı bir destek değildir. Ayrıca inşaat maliyetlerinin her geçen gün arttığı piyasa şartlarında verilen 100.000,00TL kredi, müteahhit firmaların vermiş olduğu tekliflerin en iyi şartlarda yalnız %60 ını karşılamakta üzeri için tekrar bir finansal araca ihtiyaç duyulmaktadır. Senelerini aynı semtte geçiren bir kesim mal sahipleri evlerini satıp başka semtlere taşınmayı da düşünmediğinden yine süreç bir çıkmaza girmektedir.
İnalkoç inşaat olarak temennimiz; Halkın Kentsel Dönüşüm konusunda daha çok bilgilendirilmesi, belediyelerin ise mağduriyetleri ortadan kaldıracak çözüm önerini dikkate almalarıdır.
İnalkoç İnşaat
Yönetim Kurulu başkanı
Fatih İnalkoç